+358 407715550

Keltinmäentie 12 B, Jyväskylä

yhteydenotto@hoitohuone-nokomis.fi

Nyt on taas aika muistutella hoidon jälkeisestä paranemiskriisistä ja käsittelyarkuudesta. Joku sanoo sitä pahenemisvaiheeksi, mutta että pikemminkin se on ”hyvenemisvaihe”.

Usein nimittäin pari päivää hoidon jälkeen keho saattaa nostaa pintaan jonkin vanhan oireen tai jo olemassaoleva oireilu saattaa tuntua voimakkaammalta. Myös se on mahdollista, että kokee valtavaa väsymystä hoidon jälkeisenä parina päivänä.

Nämä ovat hoidon alkutekeytymistä, kun hoito alkaa kehossa vaikuttamaan ja korjaavat prosessit voivat alkaa. Jäsenkorjauksessa esimerkiksi virheasennot, joita on korjattu, vaikuttavat myös ympäröivien kudoksien aineenvaihduntaan, verenkiertoon ja hermotukseen. Ja myös siihen, että kudokset joutuvat vähän kuin hakemaan uutta paikkaa vanhan sijaan. Se on eräänlaista muutoksen vastustamista toisella tavalla ilmaistuna. Tämä voi tuntua sitten jossain nivelessä hienoisena aristeluna tai jomotuksena, mutta se menee parin päivän sisällä ohi.

Joku vyöhyketerapian opettaja joskus sanoi, että jos asiakkaalle tulee oireen voimistuminen hoidon jälkeen tai jokin vanha vaiva nousee pintaan, niin iloitkaamme siitä, sillä se tarkoittaa, että paraneminen on alkanut!

Kaikillahan tätä paranemiskriisiä ei tule, mutta joillakin tulee. Ja usein ensimmäisen hoidon jälkeen se tulee todennäköisemmin, kuin seuraavien hoitojen jälkeen. Vyöhyketerapiassa tosin saattaa olla niin, että hoitoreaktiot tulevat vasta muutaman hoidon jälkeen, kun päästään vaikuttamaan heijasteisiin, jotka ovat olleet syvemmällä ja joihin vasta muutaman hoidon jälkeen saa tuntumaa.

Hoidot tehdään kuitenkin, varsinkin jäsenkorjaus, niin lempeästi ja koko ajan huomioiden, ettei tule hoidon aikana kipua. Mitään niveliä ei ruksautella, eli itse hoito ei voi saada mitään huonoa aikaan kun tehdään lempeästi ja ei manipuloida niveliä. Jos olisi jokin piilevä tulehdus jossain, niin siinä tapauksessa voisi olla mahdollista, että se aiheuttaisi oireilua, mutta ei kuitenkaan mitään katastrofaalista.

Usein olen neuvonut, että jos jokin kohta kehosta on jo valmiiksi kipeä, niin hoidon jälkeen voi siihen kohtaan laittaa kylmäpakkausta tai merisuolakäärettä. Ja jos jokin kohta tuntuisi hoidon jälkeen aralta, niin siihen vaan merisuolakäärettä muutamia kertoja parin päivän aikana, niin se  yleensä auttaa.

HOIDON JÄLKEEN VEDEN JUONTI ON ERITTÄIN TÄRKEÄÄ!

Vesi puhdistaa kehosta kuonaa pois pissan mukana ja voitelee muutenkin kudoksia ja lihaskalvoja, jotta kudokset pysyvät vetreänä. Kuivat kudokset eivät ole joustavat. Jos mietit vaikkapa kuivaa taulusientä, niin sehän räksähtää rikki, jos siinä ei ole kosteutta!

PARI-KOLME PÄIVÄÄ HOIDON JÄLKEEN ON HYVÄ MYÖS LIIKKUA KEVYEMMIN JA OTTAA AIKAA LEVOLLE, EI MITÄÄN ÄÄRILIIKKEITÄ TAI -SUORITUKSIA. Tämä erityisesti jäsenkojauksen jälkeen, jolloin on käsitelty koko kehoa.

Tämä siksi, että keholla riittää energiaa lähteä tasapainottamaan kehoa. Kudokset ovat herkillä hoidon jälkeen ja tarvitsevat lepoa, jotta vaikutukset pääsevät etenemään kudoksesta toiseen. Jos lähtee tekemään kuormittavia suorituksia, niin voi olla että hoidon eteneminen jää puolitiehen. Rentoutumiseen tarvitaan myös energiaa. Jos touhuaa hirveästi ja laittaa energian touhuamiseen, niin se on pois kehon tarvitsemasta energiasta tasapainottumiseen. Lapset ovat viisaita, koska he usein nukkuvat parina päivänä enemmän ja keho saa näin rauhan tasapainottumiseen. Aikuisten pitäisi ottaa mallia lapsista!

Jos tiivistäisin nyt tämän sanomani, niin se menisi jotakuinkin näin. Ja tämä siis ensisijaisesti liittyy jäsenkorjaukseen:

*ÄLÄ SÄIKÄHDÄ JOS HOIDON JÄLKEEN ON KÄISTTELYARKUUTTA TAI JOKU KEHONOSA TUNTUU ARALTA. SE MENEE OHI MUUTAMAN PÄIVÄN SISÄLLÄ.

*JUO VETTÄ ENEMMÄN HOIDON JÄLKEEN MUUTAMAN PÄIVÄN AJAN

*ÄLÄ RASITA TAI KUORMITA KEHOA ÄÄRIMMILLEEN KOLMEEN PÄIVÄÄN HOIDON JÄLKEEN, KEVYT LIIKE JA ARKIASKAREET ON OK. IMUROINTIA EI SAMANA PÄIVÄNÄ, KUN HOITO ON TEHTY.

*EI SAUNAAN HOITOPÄIVÄNÄ

*JOS SINUA HUOLESTUTTAA TAI MIETITYTTÄÄ JOKIN KEHON REAGOINTIIN LIITTYVÄ ASIA, NIIN LAITA VIESTIÄ TAI SOITA MINULLE!

Suositellut julkaisut