+358 407715550

Keltinmäentie 12 B, Jyväskylä

yhteydenotto@hoitohuone-nokomis.fi

Jos koet että sinulla on lihasjumituksia vatsan alueelle esim. palleassa, niin valitse hieronta, jossa hierotaan hengitykseen osallistuvia lihaksia kylkien, vatsan, kaulan ja rintakehän alueelta sekä myös selän ja lantion alueita. Kokonaisuus on tärkeä ottaa huomioon myös hieronnassa. Vatsan alueen rentouttaminen on erittäin tärkeää ja se voi auttaa myös selän puolen kivuissa. Hengityksen tulisi liikuttaa paitsi rintakehää, niin myös vatsaa, kylkiä, selkää ja koko selkärankaa.

Hengityksen voi tehdä pinnalliseksi esimerkiksi stressi, kipu tai psyykkinen trauma. Myös tapaturman jälkeen voi jäädä lihaksiin kireyksiä, jotka tekevät hengityksestä hankalampaa. Hengitys reagoi tunteisiin. Säikähdyksen aikana sen helpoiten huomaa, kun tulee ensin nopea sisäänhengitys ja hengityksen pidätys. Jos vatsalihaksia yrittää pitää koko ajan sisässä, jotta vatsa näyttäisi litteämmältä, se vaikeuttaa myös pallean toimintaan. Pikkuhiljaa lihasjännitysten ja  stressin myötä, hengityksen pinnallisuus häiritsee kudosten liikkuvuutta, ne jäykistyvät ja ylläpitävät pinnallista hengitystä.

Oikeanlainen hengitys eli palleahengitys mobilisoi kylkiluita, selän nikamia ja myös pehmytkudoksia koko rintakehän, kylkien, vatsan ja selän puolella. Mobilisointi pitää kudokset liikkuvina, joustavina ja mahdollistaa syvän hengityksen. Syvä hengitys ei ole sitä, että vedetään ilmaa keuhkot täyteen, vaan se on sitä, että hengitys menee vatsaan saakka ja vatsa hieman pullistuu sisäänhengityksen aikana.  Syvä hengitys ei jää pelkästään kaulan ja rintakehän alueelle pinnalliseksi hengitykseksi.  Uloshengityksen aikana keho rentoutuu, lepohermosto aktivoituu. Keuhkojen toiminta pysyy myös hyvänä palleahengityksen ansiosta, sillä keuhkojen on saatava laajentua sisäänhengityksen aikana ja jos ulkopuolella olevat kudokset estävät kireydellään laajentumisen, niin keuhkojen liike myös pienenee. Silloin keho ei hapetu kunnolla.

Pallean alue on energeettisestikin herkkää aluetta,  sillä alueella on energiakeskus nimeltään solar plexus. Solar plexus edustaa omaa voimaamme, se on sisäinen aurinkomme, itsetunnon keskus. Pelot ja stressi vaikuttavat tähän energiakeskukseen ja saa sen helposti tukkeutumaan, jolloin myös fyysisen kehon alueet eivät saa tarvitsemaansa energiaa ja sillä alueella saattaa esiintyä kipuja ilman näkyvää fyysistä syytä. Suojaamme pallean aluetta vaistomaisesti, jos esimerkiksi tarvitsee pitää tiukemmin rajat muita ihmisiä kohtaan. Myös pelot tuntuvat pallean alueella. Suojauksen tarpeen tunne on saattanut jäädä päälle, ehkäpä jonkun trauman seurauksena, ja se näyttäytyy fyysisellä tasolla vaikkapa pallean jännittämisellä.

Pallea on kiinnittynyt selkärankaan, kylkiluihin ja kalvorakenteiden avulla myös vatsan, selän, kylkien, ja lationpohjan lihaksiin, mutta myös lonkankoukistajiin. Pallean liike hieroo myös sisäelimiä.

Vatsan alueen ja hengityslihasten hieronta voi olla hyvin rentouttava hieronta ja sitä kannattaa kokeilla myös silloin, kun selän alueella on kipuja tai kireyksiä. Myös huonosti toimiva vatsa voi saada helpotusta hieronnasta. Hengitykseen huomion kiinnittäminen auttaa myös vatsan toimintaa. Pinnallinen hengitys nimittäin helposti ylläpitää laiskasti toimivaa suolistoa.

Käytän hieronnassa tekniikoita, joita olen oppinut jäsenkorjauksen opinnoissa, hierojakoulussa sekä vatsan alueen hierontakurssilla. Tarvittaessa hoidan kireitä kohtia myös energiahoidon keinoin, jotta saadaan hieronnasta mahdollisimman kokonaisvaltainen ja vaikuttava sekä pitempiaikainen hyöty. Hoidon pituus on 90 min.

Suositellut julkaisut