+358 407715550

Keltinmäentie 12 B, Jyväskylä

yhteydenotto@hoitohuone-nokomis.fi

Vyöhyketerapialla pyritään vaikuttamaan koko kehoon ja erityisesti hermostoon käsittelemällä jalkateriä tai korvanlehtiä. Jalkateristä ja korvanlehdistä löytyvät kehon kaikki elimet ja alueet vyöhykepisteinä ja -alueina, joita kutsutaan yleisesti heijasteiksi. Eli kehonosat ja elimet siis heijastuvat jalkaterien ja korvien alueelle. Korvanlehdissä on myös energeettisiä pisteitä, mestaripisteitä ja toiminnallisia pisteitä. Vyöhyketerapia on kokonaisvaltainen hoitomuoto, vaikka siinä käsitelläänkin jalkaterät ja korvanlehdet. Heijasteita/akupisteitä stimuloidaan hieromalla ja painelemalla sormilla ja sormien rystysillä, ja välillä myös siihen tarkoitetulla puikolla, joilla pääsee pieniin heijastepisteisiin paremmin ja tarkemmin käsittelemään.

Terapia tehdään aina kumpaankin jalkaan ja korvanlehteen, koska kokonaisuus on tärkeä. Kaikki kehossa on yhteydessä kaikkeen. Jos jokin kehon toiminto on epätasapainossa, on sillä vaikutusta muihinkin järjestelmiin.

Kehon viisaus on se, että se tietää miten tasapaino saavutetaan. Terapialla annetaan tasapainottumiseen sykäys ja keho itse alkaa tekemään prosesseja, jotka vievät tasapainoa kohti. Epätasapainoa kehoon tuovat myös käsittelemättömät tunteet, jotka kuormittavat kehoa lihasjännityksinä. Hoidon aikana on myös mahdollista, että eri kehon alueilta nousee tarkasteltavaksi näitä kehoon jääneitä tunteita ja sitä kautta saadaan myös rentoutta ja tasapainoa kudoksiin.

SYDÄMELLINEN VYÖHYKEHOITO

Vyöhyketerapian löydät ajanvarauksesta myös yhdistelmähoitoina. Yksi ihana hoitokokonaisuus on Sydämellinen vyöhykehoito, jossa käsitellään ensin jalkaterät öljyllä lempeästi hieroen ja pehmitellen. Heijastepisteitä käsitellään sekä jalkaterien että korvanlehtien alueilta. Hoitoon kuuluu myös päänahan kevyttä hierontaa ja akupisteiden painantaa sekä sydänchakran puhdistamista ja tasapainottamista energiahoidon ja akupainannan keinoin rintalastan ja rintarangan alueilta. Syvimpänä intentiona hoidolla on, että lisätään itsemyötätuntoa, itsensä rakastamista ja hyväksymistä. Kun puhdistetaan ja rentoutetaan kehoa monella tasolla ja puhdistellaan sydänkeskusta, niin sinne pääsee rakkaus virtaamaan vapaasti.

Vyöhyketerapian historiaa

Vyöhyketerapiasta löytyy merkintöjä Pohjois-Amerikan intiaaneilta, Egyptin pyramideista, Kiinasta ja Japanista. Se on ollut käytössä tuhansia vuosia ja Eurooppaan sen toi amerikkalainen lääkäri Fitzgerald 1900-luvun alussa. Sittemmin Euroopassa sitä on tutkittu ja kehitetty eteenpäin, suuntauksia on useita. Käytössäni olevaa terapiasuuntausta kehitti eteenpäin norjalainen Charles Ersdal, joka oli luonnonlääketieteen tohtori. Ersdalin oppilas Terje Varpe on aikoinaan jo 16-vuotiaana opiskellut vyöhyketerapian opit. Hän jatkaa oppi-isänsä Ersdalin jalanjäljillä tutkien, tarkentaen ja kehittäen hoitosuuntausta Norjassa omalla klinikallaan hoitoja tehden, tutkien ja kouluttaen. Korvanlehtien käsittelyn juuret ovat kiinalaisen akupunktion maailmassa ja sittemmin myös Euroopassa on kehitetty sitä eteenpäin.

Hoidon vaikutukset

Vyöhyketerapian perusteet ovat anatomiassa ja fysiologiassa, sekä siinä kuinka keho sairastuu ja kuinka se lähtee korjaamaan itseään. Sillä vaikutetaan verenkiertoon, kuonanpoistoon, aineenvaihduntaan, hormonitoimintaan, imeytymiseen.

Vyöhyketerapia on hyvin syvästi rentouttava hoitomuoto. Kun keho rentoutuu, niin myös tasapainottavat ja korjaavat prosessit voivat alkaa. Hoitoreaktioina eli puhdistumisreaktiona voi ilmetä väsymystä, rentoutta, virkeyttä, keveyttä, janontunnetta, pissattamista, suoliston tyhjentymistä yms. Hoidon jälkeen voi myös jokin fyysinen vaiva hetkeksi pahentua tai jokin vanha vaiva nousta pintaan. Nämä yleensä tulevat muutaman hoidon jälkeen, kun keho on alkanut keventyä ja tasapainottua vanhasta. 

Hoitoreaktioita ei tarvitse pelätä, koska se on merkki, että keho on lähtenyt hakemaan tasapainoa. Koska hoito on kokonaisvaltainen, voi hoitoreaktio näkyä myös psyyken puolella esim. hetkellisenä tunneherkistymisenä. Nämä menevät kyllä ohitse. Keho ottaa usein kantaakseen tunteet, joita ei ole voimaa tai ymmärrystä käsitellä, ja se ilmenee usein lihasjännityksinä ja kipuiluna kehossa.

Kehossa oleva epätasapaino voi ilmetä kipuna heijasteen alueella, kun heijastetta käsitellään. Epätasapiano voi olla vaikkapa lihasjumia, joka vaikuttaa aineenvaihduntaan ja verenkiertoon kyseisellä alueella ja kudoksissa sen ympärillä.

Mihin esimerkiksi on ollut apua vyöhyketerapiasta:

  • Uniongelmat
  • Hormonaaliset ongelmat (hedelmättömyys-, vaihdevuosi-, kuukautisongelmat)
  • Stressi ja jännitystilat
  • Erilaiset tulehdustilat esim. tenniskyynärpää
  • Kivut, esimerkiksi migreeni, fibromyalgia, endometrioosi, tuki- ja liikuntaelinten ongelmat
  • Lasten korvatulehduskierre ja koliikkiongelmat, lievät käytösongelmat, jännityksen aiheuttamat vatsakivut tai päänsäryt yms.

Mitä kauemmin vaiva on ollut, sitä useamman hoitokerran vaatii, että keho alkaa löytämän uutta tasapainoa. Kroonisten eli pysyvien sairauksien ollessa kyseessä, voidaan vyöhyketerapialla helpottaa ja auttaa jaksamaan paremmin oireiden ja kipujen kanssa elämistä.

Hoito ei pakota kehoa mihinkään, vaan kaikki tapahtuu kehossa lempeästi ja omassa tahdissaan. Se rauhoittaa, jos jokin toimii liian aktiivisesti ja aktivoi, jos jokin kehossa toimii liian hitaalla. Jos haluat korvanlehtien akupisteisiin megneetit tai siemenet jatkamaan hoidon vaikutusta, se onnistuu 5 € lisämaksusta.

KUINKA USEIN HOIDETAAN?

Suositus on, että hoidot tehtäisiin aluksi viikon-parin välein. Kun vaiva alkaa helpottamaan, niin sitten harvemmin. Ylläpitohoidot muutaman kerran vuodessa on hyvää terveyden ylläpitämistä. Kehon tasapainottuminen vie aikaa ja on oltava kärsivällinen. Vyöhyketerapia ei ole mikään yhden kerran ihmehoito.

Terveyden ylläpitämisessä tärkeitä tekijöitä ovat ravintorikas ja monipuolinen ruokavalio, liikunta, lepo ja stressin vähentäminen. Stressi on nykyään enenevässä määrin alkusyy monille sairastumisille. Stressi kuormittaa kaikkia kehon järjestelmiä ja saa epätasapainoa aikaan. Stressinhallinta erilaisin rentoutus- ja hengitystekniikoin on erittäin tärkeää.

MILLOIN EI VOI TEHDÄ TERAPIAA?

On tilanteita, jolloin terapiaa ei voi tehdä tai tehdään varovaisesti esim. elimensiirrot, dialyysi, veritulppa, sydämentahdistin, synnynnäiset epilepsiat, aivo- tai sydäninfarkti sairastettu kahden vuoden sisällä, hyvin korkea tai hyvin matala verenpaine (liittyen sairauteen tai lääkitykseen), syöpä, vaikea aortan pullistuma, marevan-lääkitys. Myös vakavat psyykkiset sairaudet on este terapialle.

RASKAUSTOIVEET JA -AIKA

Raskautta toivottaessa yleinen sääntö hoidoissa on se, että pidättäydytään terapiasta ovulaation ja kuukautisten välissä. Tässä tausta-ajatuksena on se, että jos munasolu hedelmöittyy ja kiinnittyy, niin ei vyöhyketerapialla tätä prosessia häiritä. Hoidot tehdään siis kierron 1-14 vrk:n aikana, yleensä ehditään tehdä 2 hoitoa viikon välein. Raskausaikana voi turvallisesti tehdä hoitoja, mielellään aina ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen. Mutta alkuraskauden pahoinvointia tai muuta oireilua voi kuitenkin vyöhyketerapia helpottaa. Vyöhyketerapialla voidaan myös lasketun ajan lähistöllä alkaa valmistamaan ja edistämään kehoa kohti synnytystä. Tähän synnytystä valmistavaan hoitoon lisänä on myös korvanlehtiin laitettavat siemenet.

Raskaustoiveissa suosittelen erityisesti vyöhyketerapiaa, jossa tehdään jalkaterien lisäksi myös korva-akupunktiota. Se on osoittautunut hyväksi hoidoksi.

JALKATERIEN VYÖHYKETERAPIA JA KORVA-AKUPUNKTIO

Palveluissani on myös hoito, jossa yhdistän jalkaterien käsittelyyn korvanlehtien akupisteiden akupunktion eli NEULOTUKSEN. Korvanlehdistä löytyy myös koko keho heijasteineen ja sitä kautta pystyy vaikuttamaan kehon toimintoihin.

Nämä kaksi kehon aluetta ovat yhdessä voimakas, mutta lempeä hoitomuoto, jossa hermostolle saadaan rauhoittumista ja lihaksille rentoutumista. Kun kehon kudokset rentoutuvat, myös mieli rentoutuu ja on mahdollista kokea tasapainoa ja hyvää oloa.

Korvapisteiden käsittely mm. rentouttaa lihaksia, tasapainottaa ja rentouttaa kehoa ja mieltä, lievittää stressiä ja ahdistusta, auttaa uniongelmiin, laskee verenpainetta. Hoito on hyvin kokonaisvaltainen, kun käsitellään myös pään aluetta.

Aurikulohelmet ovat siemeniä, jotka on kiinnitetty ihoteippiin. Helmiä voi laittaa hoidon aikana korvanlehtiin sellaisiin heijastepisteisiin, joissa kehon alueella on epätasapainon tilaa, esimerkiksi lihasjännityksiä, kipuja tai muuta epätasapainon tilaa. Ne ovat vahvistamassa vielä hoitoa viikon verran. Saat minulta ohjeistusta niiden pitämisestä ja poisottamisesta. Siemenien laitto ei ole pakollinen, mutta se on hyvä stimulaatio hoidon jatkuvuudelle. Erilaisia hoito-protokollia löytyy sairauksien tai kiputilojen hoitoon ja itse olen useimmiten käyttänyt viiden pisteen hoitoa, battlefield protokollaa ja joitain hormonitoimintaan vaikuttavia hoito-ohjelmia.

Viiden pisteen hoito on hyvä mm. unihäiriöihin, addiktioihin, ahdistuneisuuteen, stressiin ja rentoutumiseen. Battlefield-protokolla sopii hyvin sekä akuutteja että kroonisia kipuja lievittämään.

Aurikulohelmiä olen käyttänyt myös loppuraskauden hoidoissa, lasketun ajan tienoilla, synnytykseen valmistamiseen ja edistämiseen liittyvien pisteiden käsittelyssä.

Veden juonti on hoitojen jälkeen  (ja myös ennen hoitoa) tärkeää, jotta aineenvaihdunnan vilkastuessa kuona poistuisi virtsan mukana pois kehosta, eikä tulisi kipuja tai muita oireiluja sen vuoksi.

Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan terveydentilaa ennen hoitoa täyttämällä asiakastietolomake.

Hoidon esteinä ovat mm. aktiivinen syöpä, vakavat mielenterveysongelmat, infarktit ja muut verisuonitukokset viimeisen 2-vuoden aikana, vakavat sydänsairaudet, elinsiirrot.