Perinteisen jäsenkorjauksen juuret on suomalaisessa perinnehoidossa ja käytännössä se on mobilisoivaa hierontaa. Hoidon aikana pyritään saamaan aikaan liikettä eri kudoksiin, pehmytkudoksia päästämään irti jännityksistä ja sitä kautta virheasentoja korjaantumaan. Jäsenkorjaus on nimenä jokseenkin hurja, ja siitä voi tulla monenlaisia mielikuvia. Hoidon aikana käytetään monipuolisesti klassisen hieronnan otteita, faskiatekniikoita sekä nivelten ja pehmytkudosten mobilisointia liikkeen avulla. Tärkeää on käsitellä koko kehoa, sillä alkuperäinen syy kivulle voi löytyäkin kauempaa kehosta, kuin missä se tällä hetkellä esiintyy.
Ajanvarauksesta valitaan joko 120 min tai 135 min hieronta-aika, silloin kun halutaan että koko kehoa käsitellään. Aika voi tuntua ajatuksissa pitkältä, mutta käytännössä se menee yllättävän nopeasti. Käytän kaikissa hieronta-ajoissa kaikkia matkan varrella oppimiani tekniikoita aina tarpeen mukaan, siksi ajanvarauksesta ei löydy erikseen jäsenkorjausta. Hierojaksi opiskellessani meille on opetettu hyvin paljon juuri niitä liikkeen kanssa tehtäviä faskia- ja poikittaistekniikoita, joita jäsenkorjauksessakin on opetettu, joten tekniikat tulevat eri koulutuksista ja yhdistyvät sopivaksi kokonaisuudeksi aina tilanteen mukaan.
Mobilisoitaessa käytetään hyväksi asiakkaan omia liikeratoja ja asiakas on itse välillä aktiivisesti itsekin mukana hoidossa tekemällä liikettä. Mobilisointi on joko traktiotekniikkaa, jolloin kevyt venytys kodistuu liikerajoitteiselle nivelelle, tai sitten niveltä mobilisoidaan pehmytkudosten kautta lempeästi suostutellen.
Faskioita saadaan käsiteltyä myös asiakkaan tekemän aktiivisen liikkeen avulla hyvin, ilman kipua. Hoidon aikana tehdään myös passiivisia venytyksiä tarvittaessa.
Mitä hoidon aikana tehdään?
Hoidon aikana käsitellään mielellään koko keho ja asennot vaihtuvat sen mukaan, mitä milloinkin käsitellään. Jos asiakkaalla on liikerajoituksia, tai esimerkiksi raskaana ollessa, voi olla kylkiasennossa tai istuen. Yleensä selkää hierotaan sekä istuen että makuulla. Selän faskiakäsittely onnistuu parhaiten istuma-asennossa, jotta saadaan kunnolla liikkeellä venytettyä ja liikutettua faskioita.
Lihaksia, niveliä ja faskioita käsitellään monipuolisilla tekniikoilla ja hieronta-otteilla, asiakkaan kehoa kuunnellen. Hoito tehdään kivuttomasti, eikä sen aikana tarvitse jännittää tai pelätä kipua.
Kivuttomuus on hoidon tärkein periaate ja tavoite
Mobilisoivaan hierontaan ei kuulu nikamien niksauttelut. Kehoa ja kudoksia suostutellaan hitaasti ja kun saadaan kudokset pehmenemään, niin virheasennotkin usein korjaantuvat jo pehmytkudosten käsittelyllä. Jos niveliä mobilisoidaan, niin se tehdään pehmytkudosten kautta tai sitten vetotekniikalla, traktiovyön avulla, tilanteesta riippuen. Selän nikamien mobilisointia voi tehdä makuulla tai istuma-asennossa.
Mobilisointi on nivelien ja nikamien kevyttä ja hellävaraista käsittelyä, jolla saadaan liikkuvuutta parannettua ja se nimenomaan tehdään niin, että huomioidaan nivelen luonnollinen liikerata, eikä sitä lähdetä manipuloimaan väkisin. Traktio-tekniikalla luodaan niveleen tilaa, jolloin kipu ja liikerajoitus helpottaa jonkin verran.
Kipua ei saa hoidon aikana tuottaa ja kipu on mittari sille, kuinka paljon voimaa hoidon aikana voi käyttää. Jokaisella on oma kipukynnyksensä ja on tärkeää, että sanoo hoitajalle, jos jokin hoito-ote tuottaa kipua. Kivuttomuus hoidon aikana takaa sen, että mitään ei rikota kehossa. Hoidon jälkeen voi tulla lievää käsittelyarkuutta parin päivän aikana. Kun keho lähtee hoidon jälkeen tasapainottumaan ja korjautumaan vanhoista asennoista ja jumituksista, niin voi jokin kohta hetken aikaa tuntua kipeältä. Mutta tämä on yleensä parin päivän aikana heti hoidon jälkeen ja menee kyllä pian ohi.
Kuinka usein?
Hoito suositellaan tehtäväksi alkuun kahden-kolmen viikon välein 3-5 kertaa, jotta saadaan pysyvämpiä hoitotuloksia. Kahden viikon aikana keho hakee tasapainoa ja ”tekeytyy”. Siksi on hyvä olla tämä parin viikon väli ennen seuraavaa hoitoa. Jos on jokin akuutti tilanne, niin toki silloin on hyvä ottaa seuraava hoito jo viikon päähän ja tehdä vaikkapa lyhyt hoito.
Mitä pidemmän aikaa jumituksia on ollut, sitä useamman hoitokerran se vaatii, että aletaan saamaan pysyvämpiä tuloksia aikaiseksi. Keho kun niin helposti palaa takaisin totuttuun vanhaan asentoon ja jumituksiin. Epätasapainotiloja voi pitää yllä myös huonot työasennot tai harrastuksen yksipuolinen kuormittavuus, myös huonot nukkuma-asennot voivat olla ylläpitämässä kehon kipu- ja jumitiloja.
Terveyttä ja tasapainoa ylläpitävät hoidot on myös hyvä muistaa! Kun on ensin käynyt hieronnassa parin viikon välein muutamia kertoja, on hyvä ylläpitää saavutettua tasapainoa parin-kolmen kuukauden välein tehtävällä hoidolla. Joku taas kokee, että pari kertaa vuodessa tehty hoito on sopiva itselle. On hyvä kuulostella itseään, että mikä sopii omalle keholle ja elämäntilanteelle. Jo yksi hoitokerta auttaa tasapainottamaan hyvin kehoa.
Oma toiminta terveyden ylläpitämiseksi
Tärkeää on myös itse liikkua ja hoitaa kuntoilemalla terveyttään. Parhaat tulokset saadaan, kun asiakas myös itse liikuttaa kehoaan ja niveliään itselleen sopivalla tavalla. Liikunnan ei tarvitse olla kuormittavaa tai rasittavaa, vaan pienikin liike saa aikaan liikkuvuutta ja lisää verenkiertoa, jolloin happi ja ravinteet kulkevat kehossa paremmin ja kipu vähenee. Myös kuona poistuu paremmin kudoksista eikä se jää kehoa kuormittamaan ja tekemään kiputiloja tai tulehduksia.
Mihin hoidosta voi olla apua?
Hyviä hoitotuloksia on saatu aikaan mm. ala- ja yläselän kiputiloissa, hartia- ja niskakivuissa, pään alueen vaivoissa, alaraajojen kiputiloissa, olkapäiden kiputiloissa yms. Koska hoidon aikana käsitellään koko kehoa jaloista päähän asti, niin hoito vaikuttaa tehokkaasti monenlaisiin vaivoihin.
Asiakkaillani on ollut erilaisia jumi- ja kiputiloja mm. lonkissa, jaloissa, alaselän-, hartiaseudun- ja lapojen alueen ongelmia, niskan- ja käsien alueen kipuja, stressiä, unettomuutta, hengityksen ongelmia, purentalihaskireyksiä, leukanivelen naksumista yms. Myös kulumien aiheuttamat kivut ja kireydet voivat saada helpotusta käsittelystä. Si-nivelen jumitilat voidaan mobilisoida ja saada kipusäteily helpottamaan. Monenlaista vaivaa on asiakkailla ollut, ja joihinkin on saatu pysyviä hoitotuloksia ja joihinkin hyvää lievitystä.
Hoidon esteitä
Hoidon esteenä on mm. akuutti syöpä, akuutit tulehdustilat ja vammat, kuume, osteoporoosi (osteoporoosissa voi käsitellä pehmytkudoksia kevyesti, mutta ei mobilisoida niveliä). Jos on epävarmuutta siitä, että sopiiko itselle hoito, niin on paras olla yhteydessä ensin puhelimitse, ennen kuin varaa ajan.
Hoidon alussa, ensimmäisellä käyntikerralla, kartoitetaan asiakkaan sairaudet, jotta varmistetaan, että hoitoa voidaan tehdä ja että mitä hoidon aikana tulee ottaa huomioon (keinonivelet, verenohennuslääkitys yms.).
Alkuraskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana on hyvä välttää kaikenlaisia hoitoja, mutta se ei ole este jos on akuuttitilanne, esimerkiksi si-nivelen lukkiutuminen, fasettilukko tai noidannuoli. Niiden lempeä hoitaminen auttaa kehon pois stressitilasta ja on eduksi raskauden etenemiselle ja mahdollisten kipujen ennaltaehkäisynä loppuraskaudessa.